• Слънчогледът е едногодишно рaстение принадлежащо към семейството на маргаритките. Родината му вероятно е Северна Америка или Мексико. Северноамериканските индианци култивирали слънчогледа преди повече от 2000 години. Олиото, което се извлича от семената се използва в маргарини, супи и др., но семената могат и да са цели, сурови или печени. Те могат да бъдат добавяни към хлябове и сладкиши или да се поръсват върху салати или закуски от зърнени храни. Освен че са добър източник на фосфор и калий 100 грама слънчогледово семе съдържат 24 г. протеини, 7.1 мг желязо и 120 мг. калций.;
  • Слънчогледовите семки намаляват нивата на "лошия" холестерол в организма и се препоръчват при високо кръвно налягане.
  • В състава на слънчогледовите семки влизат главно ненаситени мастни киселини - линолова (50-65%) и олеинова (25-40%).

Думата "халва" е от  арабски произход. Тя е един от  най-популярните ориенталски сладкиши. Известна е била още в V век пр.н.е., и благодарение на невероятния си вкус уникалните си  свойства днес е обичана в целия свят.
Иран се счита за нейна родина, но в Близкия и Среден Изток съществуват различни начин за нейното приготвяне.

В епохата на кръстоносните походи вкусът на халвата е допаднал на европейците, а по-късно придобива огромен брой почитатели по целия свят.
Халвата е калоричен продукт и хранителната й стойност е по-висока дори и от тази на шоколада. Съдържанието на захар в нея е около 25-45% мазнините са около 30%, протеините - 10-12%. Мазнините  и захарта  не са вредни, тъй като при  производството на халва “Катеричка”се използват само естествени съставки.
Между другото, за тези, които стриктно спазват поста, но без сладко не могат, халвата е  идеален вариант, тъй като тя е растителен продукт.

Халвата  има уникални хранителни свойства . Компонентите,от  които тя е съставена са: белтъчини, натрий, калций, калий, магнезий, желязо, цинк, фосфор, и хранителни киселини.