Повече за халвата от Дюсена ООД

Приема се, че халвата е създадена в земите на древна Персия около V век пр.н.е. В зависимост от използваните суровини, тя се разделя на две големи групи.
– Към първата се отнасят халвите, получени от семената на различни маслени култури – най-често слънчоглед или сусам и по-рядко фъстъци, орехи, шамфъстък, бадеми и т.н.
– Към втората група принадлежат тези, които се получават от глюкоза, захар, брашно (грис) и яйчен белтък – добре познатата ни нуга халва.
Думата „халва“ е от арабски произход. Тя е един от най-популярните ориенталски сладкиши. Известна е била още в V век пр.н.е., и благодарение на невероятния си вкус уникалните си свойства днес е обичана в целия свят.
Иран се счита за нейна родина, но в Близкия и Среден Изток съществуват различни начин за нейното приготвяне.

В епохата на кръстоносните походи вкусът на халвата е допаднал на европейците, а по-късно придобива огромен брой почитатели по целия свят.
Халвата е калоричен продукт и хранителната й стойност е по-висока дори и от тази на шоколада. Съдържанието на захар в нея е около 25-45% мазнините са около 30%, протеините – 10-12%. Мазнините и захарта не са вредни, тъй като при производството на халва “Катеричка”се използват само естествени съставки.
Между другото, за тези, които стриктно спазват поста, но без сладко не могат, халвата е идеален вариант, тъй като тя е растителен продукт.
Халвата има уникални хранителни свойства . Компонентите,от които тя е съставена са: белтъчини, натрий, калций, калий, магнезий, желязо, цинк, фосфор, и хранителни киселини.