Повече за тахана от Дюсена ООД

Сусамовият тахан е супер храна и представлява паста, получена от смилането на сусамови зърна.Ако се използват белени семена има бял цвят, а ако се добавят и небелени, цветът става по-тъмен.Тъмният има по-горчив вкус, но е по-полезен, заради намиращите се в обвивката витамини и минерали. Ползите от сусамовият тахан са неизброимо много:
-Той е богат на калций, магнезий, желязо, цинк и фосфор. Желязото и медът са основни за производството на бели кръвни тела, а цинкът подпомага функцията им.Само 2 супени лъжици са могат да осигурят 25% от нуждите на организма за желязо, магнезий и цинк.
-Богат е на омега-3 мастни киселини, които намаляват нивата на холестерол, стимулират сърдечната дейност и предпазват от сърдечно съдови заболявания.В комбинация със съдържащия се манган се стимулира мозъчната дейност и нервната система.

-Сърържа мед, благодарение на който сусамовият тахан засилва действието на антиоксидантите. Подпомага и изграждането и запазването на цялостта на съединителната тъкан, което предотвратява появата на бръчки и стрии.
-Витамин Е и витамините от група B, които съдържа подпомагат спирането на възпалителните процеси и мастната обмяна и затова сусамовият тахан е мощно средство за борбата с акнето.
-Полезен е при остеопороза, а в комбинация с куркума действа не само на костите и ставите, но и на сухожилията.
-Заради големите количества минерали, сусамовият тахан подобрява тонуса и мъжката потентност.
-При проблеми със стомаха – газове, гастрит, язва – се препоръчва сусамов тахан, заради успокояващото лигавицата му действие.
-Болните от диабет обикновено имат и магнезиев дефицит, поради което е добре да консумират тахан.