Кралят идва с „Дюсена“

Бадемовият тахан е осмият в нашето семейство тахани . Във фирмата ни го наричме „Кралят“, защото през Средновековието бадемът бил любимо изкушение в кралските дворци, а в днешно време е обожаван от звездите на Холивуд. Бадемът се приема за елитна ядка. Легенда гласи, че древногръцкият бог Атис, известен с красотата си, е роден от семката на бадемово дърво. Според Библията бадемите са символ на надежда. В римско време хвърляли ядки върху младоженците, за да се гарантира тяхното щастие, късмет и здраве. И до днес в Италия спазват традицията и на сватбите младото семейство подарява бадеми на своите гости като спомен от сватбения ден.

Бадемът е една от най-древните храни. Родината му е Мала Азия и Северна Африка. Хиляда години преди Христа той е бил почитан в Китай заради превъзходните си качества. В сравнение с всички други ядки, бадемите са най-богатите на хранителни вещества и полезни съставки.Известен е като богат източник на витамин Е, калций, фосфор, желязо и магнезий, с високо съдържание на диетични фибри, протеини, органични витамини, цинк, селен, мед, ниацин.

Бадемовият тахан предпазва организма от вирусни и грипни заболявания. Според изследвания на британски и италиански учени съставки във външната обвивка на бадемите засилват реакцията на имунната система към този вид инфекции.Смята се, че вещества в бадемите допринасят за повишаването и подобряването на способността на белите кръвни телца да разпознават вируси.

Калият в ядките помага за регулиране на кръвното налягане и ниските нива на натрий. Хората, които страдат от недостиг на калций и калий са изложени на по-висок риск от високо кръвно налягане. Включвайки здравословни храни, като бадеми в диетата си, те могат ефективно да горегулират и намалят, и дори да предотвратят заболяване като хипертонията.

Консумацията на бадеми има положителен ефект за ограничаването на риска от развитие на диабет, тъй като ядките са богати на магнезий, който играе роля в регулирането на кръвната захар.Мазнините, протеините и калий на бадемите са инструмент за здравето на сърцето. Витамин Е е ефективен антиоксидант, намалява риска от сърдечни заболявания, докато наличието на магнезий в бадемите може да помогне да се избегнат сърдечни пристъпи.

Съдържанието на амигдалин (витамин В17) в бадемите понижава риска от развитие на рак. Съставката действа като антиоксидант и помага за отстраняването на канцерогенни свободни радикали от организма.Високото съдържание на фибри в ядките прочиства червата от токсини, водещи до израждане на клетките, и намалява риска от развитие на рак на дебелото черво.

Протеините са около 20% от състава на бадемовия тахан. Аминокиселини, съдържащи се в тях, залагат правилното развитие на мускулите и тъканите в организма.

Бадемите са сред популярните здравословни храни, препоръчвани за възрастни и деца, за засилване на мозъчната дейност и паметта. Ползите произтичат от съдържанието на фенилаланин – съставка, която стимулира мозъчната дейност.Изследвания показват, че хранителният режим, който включва бадеми, значително подобрява способностите за учене при деца и тийнейджъри.

Консумацията на бадеми като закуска подпомага отслабването, тъй като те имат ефекта да засищат и потискат апетита за дълго време. Фосфорът в бадемите оказва значително влияние върху здравината и издръжливостта на костите и зъбите, като същевременно предотвратява появата на свързани с възрастта заболявания, като остеопороза.